Terug

Fairtrade: Eerlijke chocola voor Pasen

Nieuwsbericht maart 2022, gepubliceerd in Voorschotense Krant

Nog even en dan is het Pasen, lekker brunchen in de zon, chocolade eitjes eten en natuurlijk je innerlijke Picasso ontdekken tijdens het schilderen van de paaseieren. Pasen op z’n paasbest! Hoe? Door voor Fairtrade chocola te kiezen. Hieronder vertellen we waarom én waar het te krijgen is.

Maar wist je dat:

De ongelijkheid in de chocoketen erg groot is? De mensen achter onze chocolade eitjes, helemaal aan het begin van de keten, worden uitgebuit! De prijs die de cacaoboer ontvangt voor zijn cacao is veel te laag. De boeren werken vaak onder slechte omstandigheden en door het oneerlijke handelssysteem leven veel cacaoboeren in extreme armoede… met kinderarbeid en uitbuiting tot gevolg.

De gevolgen:

Cacaoboeren leven met hun gezin in grote armoede. En armoede is de oorzaak van alle problemen. Hierdoor zetten cacaoboeren noodgedwongen hun kinderen aan het werk om te helpen op de cacaoplantages. En dat terwijl jij ook weet dat kinderen eigenlijk naar school horen te gaan. Jongeren zien geen toekomst in de cacao en zoeken ander werk. Je raadt ’t al: op deze manier worden alle problemen in stand gehouden.

En nu?

Samen maken we de chocowereld een stuk eerlijker! Doe je mee? Elke schakel in de cacaoketen moet in actie komen: handelaren, merken, supermarkten, de Fairtrade beweging, maar ook jij als consument. Ja, jij! Zo kun je als consument het voorbeeld geven door ook tijdens  Pasen voor Fairtrade chocola te kiezen. Op die manier weet je dat boeren in ieder geval een minimumprijs en ontwikkelingspremie hebben ontvangen en dat Fairtrade eraan werkt om het inkomen van boeren te verhogen.

Foto: Fairtrade Nederland

Waar te krijgen?

Het aanbod van Fairtrade gecertificeerde chocola neemt de laatste jaren gelukkig flink toe. Bij de  supermarkten zoals Albert Heijn, Aldi, Dirk van den Broek, Hoogvliet en Jumbo is volop fairtrade chocola te vinden. Ook winkels zoals Odin en de Wereldwinkel verkopen fairtrade chocola, waaronder nu ook choco eitjes van Tony Chocolonely.

De werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten wenst je fijne en faire Paasdagen!

Bron: Fairtrade Nederland