Terug

Een Fairtrade oplossing voor je paasrestanten

Nieuwsbericht april 2025, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Een Fairtrade oplossing voor je paasrestanten

Pasen is voorbij, het paasontbijt is achter de rug en nu zit je nog met al die overgebleven paaseitjes. Zomaar opeten is een idee, maar je kunt er natuurlijk ook een Bananenbrood met chocolade van bakken. Met wat Fairtrade bananen die echt op moeten en Fairtrade rietsuiker.

Het originele recept is van www.gwennsbakery.nl, maar in dit aangepaste recept zijn 5 bananen gebruikt en is er 100 gram havermout toegevoegd. Dat zorgt voor een lekkere bananige smaak en een gezonde twist. Je hebt daardoor net teveel beslag voor 1 cakevorm. Zo kun je mooi nog een mini-cake maken of wat muffins!

Recept: Chocolate chip banana bread

Voor 1 cake van 25 cm en een mini cake of wat muffins

2 eieren
250 gr Fairtrade rietsuiker
5 overrijpe Fairtrade bananen
350 gr patentbloem
100 gram havermout
1 tl. baking soda
1/2 tl. zout
1 tl. kaneel
150 gr roomboter, gesmolten
75 gr walnoten
150 gr overgebleven paaseieren

De Werkgroep Fairtrade Voorschoten heeft een mooi idee voor de overgebleven paaseieren. Foto: Fairtrade

Bereiding:

  • Vet een cakevorm (25cm) in met zachte boter en bestrooi eventueel licht met wat suiker. Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Klop de eieren en de suiker tot een bleke schuimige massa. Prak of mix de bananen tot puree en voeg aan de eieren toe. Erg lekker is om nog wat grove stukjes of plakjes banaan toe te voegen. Hou 1 banaan apart.
  • Zeef alle droge ingrediënten samen boven de mengkom en spatel deze rustig en kort door het beslag heen. Roer de gesmolten boter er doorheen en tot slot ook de walnoten en chocolade. Houd wat chocolade en walnoten apart.
  • Schenk het beslag in de cakevorm en strooi er de overgebleven walnoten en chocolate chips over. Leg ook nog wat verticaal doorgesneden banaan bovenop je beslag en bak in ongeveer 1 uur gaar. Als een satéprikker er schoon/droog uitkomt is je chocolate chip banana bread klaar.
  • Laat hem afkoelen voordat je deze heerlijke fairtrade cake serveert. Enkele dagen te bewaren in de koeling.

Ook de FairTrade weken van 5 tot 18 mei mei staan in het teken van Fairfood. Daarom zal de Werkgroep iets speciaals organiseren in het kader van dit mooie thema.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten