Terug

December is de chocolade-maand

Nieuwsbericht december 2022, gepubliceerd in de Voorschotense Krant

Wij Nederlanders eten gemiddeld 4,5 kilo chocola per jaar, met een duidelijke piek in december. Helaas is het in de wereld van de chocolade ongelijk verdeeld. De gemiddelde cacaoboer verdient nog niet de helft van wat wij een leefbaar inkomen noemen, terwijl multinationals grote winsten blijven maken. Zolang dit niet verandert blijven kinderarbeid en ontbossing een probleem. Want hoe kan een cacaoboer over een duurzame toekomst nadenken als hij niet eens weet of hij vandaag  genoeg te eten heeft voor zijn gezin? Alleen samen kunnen we de chocoladewereld eerlijker maken, de armoede bestrijden en de cacaoteelt verduurzamen. Ja, samen, want als wij Fairtrade chocolade kopen krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun cacao. Doe je ook mee?

Ter inspiratie daarom vandaag  in onze rubriek een (h)eerlijk recept uit het Fairtrade Kookboek van Sophie Grigson (uitgave Lannoo, 2009). Alle genoemde ingrediënten zijn verkrijgbaar in de Voorschotense winkels en supermarkten die fairtrade producten verkopen.

Het is een recept van een heerlijke chocoladecake met peer, niet alleen lekker tijdens deze feestdagen, maar natuurlijk ook zomaar als u zin hebt in iets zoets.

Ingrediënten: 125 g zachte boter/ margarine, 175 g fijne fairtrade kristalsuiker, 4 grote eieren geklopt, 250 g zelfrijzend volkoren bakmeel, 50 g fairtrade cacaopoeder, 50 g extra puur fairtrade chocola (meer dan 70% cacao) gehakt, 2 verse peren geschild, klokhuis verwijderd en in stukken gesneden, 150 ml melk.

Bereiding: verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde cakevorm (18 centimeter) rondom in met boter. Klop de boter/margarine met de suiker tot een licht en luchtig geheel. Roer de eieren langzaam erdoor en voeg telkens een beetje bloem toe. Roer de cacao, gehakte chocola en peren erdoor. Voeg de melk toe en roer goed. Giet het deeg in de bakvorm en laat ongeveer 50 minuten in de oven bakken. Tip: de cake smaakt lekker als hij koud is. Bestrooi voor het opdienen nog met poedersuiker.

Eet smakelijk en fijne feestdagen gewenst.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten