Terug

Adinda, importeur van handgemaakte fairtrade wenskaarten

Nieuwsbericht februari 2024, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Adinda, importeur van handgemaakte fairtrade wenskaarten

Als je op regenvrije dagen door de Schoolstraat loopt kun je ze zien staan voor de Wereldwinkel : handgemaakte kaarten uit verschillende landen. De kleine importeur Adinda is in Voorschoten gevestigd en het enige verkooppunt is de Wereldwinkel. Niet zo vreemd, want de vrouw achter Adinda is Anita van Hoeve, die bij de Wereldwinkel betrokken is als coördinator. Ze heeft enkele jaren bij een grote fairtrade importeur gewerkt en nadat die failliet ging  was er geen enkele andere organisatie die de kaarten wilde overnemen. Jammer, want de kaartenmakers zijn meestal hele arme mensen. Met een paar dollar en veel creativiteit kunnen ze al beginnen. Ook een mooie bijverdienste voor vrouwen die met hun boerenbedrijfje niet genoeg verdienen om hun kinderen dat te geven wat ze nodig hebben. Bijvoorbeeld naar school gaan.  En zo besloot Anita om dan maar zelf verder te gaan met importeren.

De variatie is groot, zowel in technieken als in achtergrond van de makers, bijna allemaal vrouwen. Zo worden de kaarten uit Thailand meestal gemaakt van handgeschept papier, vaak van moerbeibladeren. Eén groep bestaat uit vrouwen die in de prostitutie werken in Pattaya, een kustplaats met veel bars. Zij willen graag een ander beroep leren en kunnen met kaarten maken genoeg verdienen om hun opleiding te betalen. In het noorden is er een groep met HIV-geïnfecteerden, uitgestoten uit hun dorp, die de mooiste en leukste applicaties op de kaarten maken.

Een van de handgemaakte fairtrade kaarten, geïmporteerd door Adinda en te koop in de Wereldwinkel. Foto: Fairtrade Voorschoten

Een ander land waar veel kaarten gemaakt worden is Bangladesh. Beroemd zijn de rijst- en tarwestrokaarten. Geborduurd met hele dunne reepjes stro. De groep ”Swajan” maakt hele mooie geborduurde kaarten.  Veel van de vrouwen die hier werken zijn overlevenden van de Rana Plaza ramp in Dacca in 2013 met meer dan 1100 doden en 2500 gewonden. Veel werkers durfden niet meer terug naar een dergelijke situatie. Andere kaarten uit Bangladesh  worden vooral op het platteland gemaakt en geven een welkome aanvulling op het inkomen.

Over de andere landen en groepen zal in een volgende column meer verteld worden.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten