Gemeente Voorschoten

Zet Fairtrade op de kaart!

Vindt U het ook belangrijk dat voor producten een eerlijke prijs betaald wordt en dat hierbij onder menswaardige omstandigheden gewerkt wordt? Help dan mee om de gedachte van Fairtrade te promoten in Voorschoten. Dit kan als winkel, bedrijf, school, sportvereniging, culturele instelling of maatschappelijke organisatie door fairtrade producten aan te bieden of te gebruiken! U kunt ook ons kernteam versterken of helpen bij gerichte acties. Wilt U meer weten neem dan vooral contact met ons op.

FTG
2023
FTG
2022
FTG
2021
FTG
2020
FTG
2019
Afbeelding voor Voorschoten
Afbeelding voor Voorschoten
Over Gemeente Voorschoten

Kernteam Fairtrade Voorschoten

Voorschoten is een middelgrote gemeente in de Leidse regio. In 2017 is met steun van het gemeentebestuur een werkgroep aan de slag gegaan om van Voorschoten een Fairtrade Gemeente te maken. Na enkele jaren van voorbereiding door de werkgroep heeft de gemeente Voorschoten in november 2019 de Fairtrade Gemeente status behaald. Borden aan de gemeentegrens geven aan dat Voorschoten een Fairtrade Gemeente is.

Momenteel zijn er in Voorschoten naast de gemeente zelf 5 supermarkten, 6 winkels, 3 horeca bedrijven, 5 maatschappelijke organisaties en een bedrijf die meedoen aan de campagne door fairtrade producten te verkopen of te gebruiken. Daarnaast zijn er een twaalftal winkels en bedrijven die zich wel met duurzaamheid bezig houden maar (nog) niet geheel voldoen aan de fairtrade criteria.

Door een vaste column in de maandelijkse Voorschotense Krant is het de werkgroep gelukt de Fairtrade Campagne en gerelateerde onderwerpen regelmatig onder de aandacht te brengen van het brede publiek. Daarnaast zoekt de werkgroep steeds aansluiting bij landelijke activiteiten tijdens de Fairtrade weken en onderhoudt contacten met andere FT werkgroepen in de regio.

De werkgroep is voornemens in 2024 de aandacht in het bijzonder te richten op meer deelname van scholen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en horeca.

Met meer leden in de werkgroep zouden we de activiteiten graag willen uitbreiden. Vandaar dat het werven van nieuwe werkgroepleden ook in 2024 een uitdaging blijft.

Wethouder Hubert Schokker (duurzaamheid): “Ik vind het stimuleren van eerlijke handel met oog voor de omgeving van groot belang. De werkgroep Fairtrade vervult hierbij een belangrijke rol. Zij brengen ondernemers, organisaties en de gemeente bij elkaar. Dit ondersteunen wij als gemeente vol overtuiging!”

Gemeente Voorschoten is..

Actief
Icon
Je hebt een actief kernteam van vrijwilligers
Geliefd
Icon
Je hebt steun van het gemeente bestuur
Productief
Icon
Je verkoopt fairtrade producten in winkel en horeca
Inspirerend
Icon
Je inspireert lokale bedrijven over te stappen
Zichtbaar
Icon
Je zorgt voor lokale fairtrade evenementen
Ijverig
Icon
Je vraagt aandacht voor Fairtrade en de Global Goals
Aanmelden voor het kernteam
Volg het kernteam in Voorschoten
Afbeelding voor
Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Wethouder Schokker neemt tijdens de Fairtrade week de Fairtrade cadeaudoos in ontvangst. De cadeaudoos is een bedankje aan de gemeente voor de concrete bijdrage die de gemeente levert aan een eerlijkere wereld.