Terug

Dasspeld voor burgemeester Mark Boumans

Afbeelding voor Dasspeld voor burgemeester Mark Boumans

Doetinchem – De gemeente Doetinchem blijft tot 2024 Fairtrade gemeente. Deze tweede verlenging van Fairtrade gemeente werd vorige week gevierd in de Fairtradeweek. Burgemeester Mark Boumans kreeg door Karena Rothuis een zilveren dasschuif opgespeld met de skyline van bezienswaardigheden in Doetinchem, Wehl en Gaanderen.

“De dasschuif is prachtig”, zegt Boumans. “De belangrijkste gebouwen in de gemeente staan erop. Hij krijgt een mooi plekje in de kast op mijn kamer, waar ook andere bijzondere voorwerpen liggen. Als er bezoek komt, kan ik erover vertellen. En bij bijzondere gelegenheden doe ik hem op.”

Ontwerp
De dasschuif is ontworpen door Karena en haar zoon Joël Rothuis van Juwelier De Tijd. “Onze meester goudsmid heeft de dasschuif gemaakt”, vertelt Karena. “In 2017 kwamen we op het idee om Doetinchem wat meer op de kaart te zetten. Toen hebben we een ring met skyline gemaakt. We wilden Doetinchem als Fairtrade gemeente profileren met een dasschuif met de skyline. En wie kan die beter dragen dan de burgemeester? Hij is de eerste die de dasschuif ontvangt. De dasschuif is gemaakt van Fairmined zilver.”
“Het is fijn dat we met de tweede verlenging een feestje kunnen vieren”, zegt Ab Molewijk van Fairtrade Wehl. “Dat kon in 2020 niet vanwege corona. We kunnen nu weer acties houden om nieuwe leden te werven. De gemeente Doetinchem geeft het goede voorbeeld op het gebied van Fairtrade. Een medewerker van de gemeente zit ook bij onze vergaderingen. De Fairtrade producten zijn belangrijk voor een eerlijke verdeling in de wereld. Doetinchem is de enige Fairtrade gemeente in De Achterhoek en een van de zes in de provincie Gelderland.”
Anneke Peerenboom heeft in 2016 de eerste stappen gezet om van Doetinchem een Fairtrade gemeente te maken. En na twee jaar voldeed de gemeente aan de criteria en mag zich sinds september 2018 Fairtrade gemeente noemen. Elke twee jaar moet deze titel verlengd worden. “We blijven natuurlijk niet stilzitten”, zegt Peerenboom, voorzitter Stichting Fairtrade Gemeente Doetinchem. “Het blijft belangrijk om actief te zijn en nog meer mensen in Doetinchem en De Achterhoek te overtuigen om eerlijke producten te kopen en hun bedrijf of organisatie fair en duurzaam te maken. Bij het gemeentehuis wordt Faitrade koffie en thee gebruikt. We delen bananen uit bij wandelevenementen en we staan op markten om meer bekendheid te krijgen. We bezoeken ondernemers om hen te vertellen hoe ze Fairtrade kunnen worden en zich bij onze gemeente kunnen aansluiten. Er zijn vast terugkerende activiteiten zoals het Fairtrade ontbijt in Wehl en de Fairtrade/duurzame brunch en diner in Doetinchem. Want naast Fairtrade-producten vinden we het ook belangrijk om duurzaam bezig te zijn door lokale producten te gebruiken, zodat ook de boeren hier een eerlijke prijs krijgen.” Maar de jarenlange inzet kost ook heel wat tijd en energie. “Dat is de reden dat we in 2022 een koerswijziging inzetten om met minder menskracht toch aandacht te kunnen blijven vragen voor Fairtrade en duurzaamheid”, laat Peerenboom weten. “We willen ons meer gaan richten op de jeugd. Want de jeugd heeft de toekomst en zit boordevol ideeën. We willen basisscholen en middelbare scholen langsgaan. Deze koerswijziging hopen we de komende twee jaar te realiseren, zodat we in 2024 voldoen aan de criteria voor een verlenging.”