.

Fairtrade Meting

Om de titel Fairtrade Gemeente te kunnen verdienen, moeten voldoende lokale winkels, horeca, bedrijven en organisaties fairtrade producten verkopen of gebruiken. In de handleiding lees je hoeveel partijen in jullie gemeenten moeten voldoen. Om te weten hoeveel werk het is om de titel voor jullie gemeente te verdienen is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er lokaal al gebeurt op het gebied van fairtrade. Een Fairtrade Meting is daarvoor een handig middel.

Het uitvoeren van een Fairtrade Meting is niet verplicht, maar wel erg handig. We adviseren om een meting uit te voeren bij de start van de campagne. Zo kun je goed monitoren welke partijen door jullie inzet kiezen voor fairtrade. Belangrijk voor je titelaanvraag, en vooral ook leuk om onder de aandacht te brengen bij lokale media.

Voor een Fairtrade Meting leg je contacten met lokale winkels, horeca, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Je kunt dit doen door een enquête te verzenden, maar de ervaring leert dat je betrouwbaardere informatie vergaart wanneer je deze organisaties  ontmoet. Door een persoonlijke band op te bouwen met een contactpersoon, is het in de toekomst makkelijker om deze mensen te benaderen. Een persoonlijke ontmoeting creëer je door persoonlijk langs te gaan (heel waardevol, maar ook tijdrovend) of door aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van bijvoorbeeld een branche- of winkeliersvereniging.

Is er al informatie over duurzaamheid en fairtrade in jouw gemeente? Maak daar dan gebruik van. Kijk of jouw gemeente een Good & Green guide heeft, waaruit nuttige informatie te halen is. Wellicht kan er samengewerkt worden met tellingen. Hetzelfde geldt voor de Eko-tellingen van Milieudefensie.

Vanaf september 2013 kun je als werkgroep op de website alle winkels, horeca, bedrijven en organisaties invoeren, met het bijbehorende assortiment. Dit overzicht verschijnt direct op jullie lokale pagina. Heb je een mobiele telefoon met internet? Neem deze dan mee als je de Fairtrade Meting uitvoert. Dat scheelt een hoop extra werk. En je kunt direct zien hoeveel bedrijven, en winkels je nog moet benaderen om aan de titel te voldoen.

Heb je de Fairtrade Meting afgerond? Vergeet dan niet om de resultaten te delen met lokale media. Je kunt daarvoor een persbericht sturen naar redactie van lokale dagbladen, radio en/of televisie. Een andere manier is om een bijeenkomst te organiseren waarbij je alle deelnemers die voldoen aan de criteria beloond voor hun inzet. Bijvoorbeeld door een oorkonde of een raamsticker te overhandigen. De pers kan je uitnodigen voor dit evenement. Het kan namelijk mooie persfoto’s opleveren.

.