Criterium 3 | Fairtrade en duurzame deelnemers

Fairtrade is zichtbaar beschikbaar in winkels en horeca.

Afbeelding voor Criterium 3 | Fairtrade en duurzame deelnemers
Afbeelding voor Criterium 3 | Fairtrade en duurzame deelnemers

Fairtrade en duurzame deelnemers doen mee, en:

  • Alle Fairtrade en duurzame winkels en horecagelegenheden staan vermeld op de lokale gemeente pagina met een verwijzing naar hun website en contactgegevens
  • Voor het behalen van dit criterium zijn vooral het aantal Fairtrade deelnemers en Fairtrade assortiment belangrijk 
Foto van

De horeca kookt met eerlijke, lokale, biologische en vegan ingrediënten en schenkt Fairtrade wijn. Winkels verkopen eerlijke cadeautjes en producten, denk aan de bekende Wereldwinkels en WAAR. De bakker bakt met Fairtrade chocolade, maar ook cafés en tankstations kunnen eerlijke producten verkopen. Het keurmerk FSC voor hout, MSC voor vis en Fair Fashion doen uiteraard ook mee in onze campagne! Kortom, binnen onze campagne is er volop ruimte voor Fairtrade én duurzame deelnemers.

Doelstelling van onze campagne is om de verkoop van Fairtrade producten te bevorderen. Belangrijk natuurlijk dat ook de consument weet dat ze eerlijke producten kunnen kopen en wáár die te koop zijn. Én hoe groter de gemeente hoe meer Fairtrade producten er verkocht kunnen worden. Dit is allemaal vastgesteld aan de hand van het inwoneraantal.

Tips voor het kernteam

Alle indicatoren en tips voor het behalen van de criterium 3 staan uitgebreid beschreven in de handleiding; een praktische wegwijzer en naslagwerk! 

Een Wereldwinkel of WAAR in de gemeente? Zij hebben een bijzondere status binnen de campagne. Lees er meer over in de handleiding. 

Voer een Fairtrade meting uit. Dit geeft inzicht in het aantal Fairtrade deelnemers in jullie gemeente en is de basis om verder uit te werken.

Ontwikkel een Eerlijk Winkelenroute. Dit is een leuke manier om inwoners van jouw gemeente te laten zien waar eerlijke producten te vinden zijn 

Stimuleer enthousiaste horecazaken om de titel Fairtrade Restaurant te behalen 

Zoek de samenwerking. Wil je graag Fairtrade bananen uitdelen tijdens de avondvierdaagse? Vraag een supermarkt te sponsoren met Fairtrade bananen