- De principes van eerlijke handel onderdeel te laten zijn van aanbestedingen en Fairtrade is het uitgangspunt in het duurzaam inkoopbeleid.
- Dat de gemeente zich uit spreekt vóór onze campagne en Fairtrade in hun beleid via een raadsbesluit of een door de raad aangenomen motie.
- Een vertegenwoordiger van de gemeente te betrekken bij de lokale campagne door zitting te laten nemen in het kernteam en/of deel te nemen aan overleggen.
- Het betalen van een jaarlijkse financiële bijdrage aan het lokale kernteam en aan het landelijk campagnebureau ter ondersteuning en het uitvoeren van activiteiten en het blijven ontwikkelen van de campagne.
Een actieve lokale overheid is erg belangrijk voor de Fairtrade Gemeente campagne. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie voor haar inwoners en als grootverbruiker van koffie, thee en andere levensmiddelen is het belangrijk dat zij hun inkoopbeleid fair maken. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijk afdelingen zoals inkoop verwoorden Fairtrade in hun beleid en handelen hiernaar.
Alle indicatoren en tips voor het behalen van de criterium 2 staan uitgebreid beschreven in de handleiding; een praktische wegwijzer en naslagwerk!
De eerlijke handelsprincipes zijn al duidelijk beschreven en kunnen 1op1 worden overgenomen in een aanbesteding.
Een enthousiaste burgerbeweging draagt zorg voor de eervolle titel Fairtrade Gemeente. Het zijn van een Fairtrade Gemeente betekent dat direct wordt bijgedragen aan een concrete invulling van de 17 door de Verenigde Naties opgestelde duurzaamheidsdoelstellingen, de Sustainable Development Goals.
Denk naast inkoop van koffie, thee en cacao ook eens aan bedrijfskleding, relatiegeschenken en de inrichting van kantoren.