.

World Fair Trade Day 2014

Op zaterdag 10 mei is het World Fair Trade Day. Dé internationale dag voor fairtrade. Over heel de wereld zijn er acties om aandacht te vragen voor eerlijke handel. Ook in Nederland gebeurt er een boel. Sluit ook aan of organiseer een eigen Fairtrade Moment! Meedoen met de landelijke actie ‘FairSelfie’ kan jullie campagne een promotiepakket t.w.v. € 1.000,- opleveren.

Wat kan je doen?

1. Win een promopakket van € 1.000,- met een Fairtrade Fotomoment

Van 1 mei tot en met 10 mei 2014 roept Fairtrade Gemeente zoveel mogelijk mensen op om een fairtrade foto van zichzelf te maken: een FairSelfie. Een foto van jezelf met een fairtrade product, tijdens een fairtrade activiteit, op je favoriete fairtrade locatie (een fairtrade restaurant, school of winkel) of met je favoriete fairtrade ambassadeur (bijvoorbeeld de burgemeester, een supermarktmanager of een lokale ondernemer). Je verspreidt de FairSelfie via Twitter, Facebook, Instagram of andere sociale media.
De gemeente met de meeste FairSelfies wint een gepersonaliseerd promotiematerialenpakket t.w.w. van € 1.000,- met onder andere een gepersonaliseerde banier, fairtrade pakken, een campagnevlag en chocolade. Op 16 mei maken we tijdens het diner van de landelijke inspiratiebijeenkomst de winnaar van deze actie bekend. Lees snel de handleiding voor meer uitleg hoe je kunt deelnemen aan de FairSelfie actie.

Fotohokje FTG Tilburg

2. Organiseer zelf een fairtrade moment!

Organiseer ook dit jaar weer binnen het thema ‘Jouw Fairtrade Moment’ een creatieve actie. Kies een activiteit die past bij jullie wensen en betrek lokale deelnemers bij jullie actie. Roep bijvoorbeeld bedrijven op om een fairtrade lunch te serveren aan hun personeel. Organiseer samen met een horecagelegenheid een fairtrade diner. Of denk aan een fairtrade ontbijt op scholen, een fairtrade break op een bijzondere locatie zoals het park of het stadsplein. Wil je lokale media benaderen? Klik dan hier voor een Voorbeeldpersbericht World Fair Trade Day

Vergeet de activiteit niet als agenda-item op jullie lokale pagina van www.fairtradegemeenten.nl te plaatsen. En geef je actie door via info@fairtradegemeenten.nl. Dan verzamelen wij alle acties op één plek. Samen maken we heel Nederland fairtrade.

  • Tilburg inspireert: Vorig jaar organiseerde de werkgroep van Tilburg een fotoactie in samenwerking met de Wereldwinkel. Zij huurden een nostalgisch fotohokje en plaatsten de foto’s online. Klik hier voor tips & trucs voor het organiseren van deze actie.
  • Dordrecht inspireert: Vorig jaar organiseerde de werkgroep van Dordrecht samen met Ridderkerk en Rotterdam een succesvolle actie op de Waterbus, een schepenlijn tussen Dordrecht en Rotterdam, en verrasten honderden bezoekers. Klik hier voor een inspirerend overzicht van deze actie.

Waterbus

3. Gezocht: Fairtrade koffieliefhebbers voor Starbucks

Gezocht: fairtraders die op 10 mei bij Starbucks koffie willen proeven en daarbij aan andere koffieliefhebbers willen uitleggen wat fairtrade is. Starbucks schenkt in heel Europa fairtrade koffie. Daarom organiseert de koffieketen op World Fair Trade Day in al haar Nederlandse vestigingen een Nationale Fairtrade Coffee Tasting. Koffie-experts laten bezoekers koffie proeven. Starbucks hoopt dat jij een aantal groepen in vijf minuten wilt toelichten wat fairtrade is. Een leuke gelegenheid om fairtrade sceptici uit te nodigen voor een proeverij of om nieuwe consumenten in jullie gemeente te betrekken bij fairtrade. Is er geen vestiging van Starbucks in jouw gemeente, maar wil je wel meedoen? Dan ben je van harte welkom bij een vestiging van Starbucks in een andere gemeente. Meld je tot en met woensdag 9 april via info@fairtradegemeenten.nl.

Starbucks

Er gebeurt nog meer!

1. Kick off van een nieuwe fairtrade beleving

Op World Fair Trade Day introduceert de Fairtrade Gemeente een nieuwe fairtrade beleving in Amsterdam. Amsterdammers maken op een bijzondere manier kennis met fairtrade producten. Hoe? Dat houden we nog even geheim! De initiatiefnemers van Fairtrade Gemeente Amsterdam en het landelijke campagneteam hopen in ieder geval op veel aandacht voor fairtrade. Benieuwd naar dit concept? Kom dan op vrijdag 16 mei naar de inspiratiebijeenkomst in Rotterdam. Daar laten we het jou ook ervaren. Na de inspiratiebijeenkomst organiseren we een tour door Nederland. Zoek jij dit jaar nog naar een mooie manier om fairtrade onder de aandacht te brengen van inwoners, horeca, bedrijven of de politiek? Maak je interesse alvast kenbaar door een mail te sturen naar info@fairtradegemeenten.nl.

2. Huis aan huis folder

In de week van 5 mei ontvangen alle huishoudens in Nederland een folder met leuke fairtrade aanbiedingen in diverse supermarkten én de Wereldwinkel met een speciaal fairtrade geschenkdoosje met chocolade. De huis-aan-huis folder wordt bezorgd bij 2,5 miljoen huishoudens. De folder vind je begin mei in je brievenbus of kun je tegen die tijd hier online bekijken.

3. Supermarkten

Veel supermarktketens hebben het inmiddels begrepen: consumenten kiezen fairtrade. Diverse retailers besteden rond World Fair Trade Day daarom aandacht aan fairtrade producten. In het Lekker Doen Magazine van Dirk, Bas en Digros en ook DekaMarkt komt een pagina over faitrade te staan. Bij een groot aantal AH-vestigingen zal aan het begin van week 19 wobblers aan de schappen hangen bij diverse fairtrade producten. Een mooie plek voor een FairSelfie!

4. Radiocommercial

In de week van 5 mei is er een landelijke radiocommercial over fairtrade te horen op 3FM, Sky Music, Q-Music en Sublime FM. Fair Trade Original, Max Havelaar en Wereldwinkels roepen consumenten in heel Nederland op om ook te kiezen voor fairtrade producten, gewoon in de supermarkt of bij de Wereldwinkel.

5. Extra publiciteit

Fair Trade Original, Max Havelaar en Wereldwinkels zorgen rond World Fair Trade Day voor publiciteit in damesbladen zoals Viva, Happinez, Flow. In Flow verschijnt bijvoorbeeld een pagina met (fairtrade) koffieweetjes. Daarnaast schenkt het televisieprogramma Koffietijd op RTL4 op vrijdag 9 mei tussen 10.00 en 11.00 uur waarschijnlijk ook aandacht aan fairtrade.

6. Onderzoek met laatste feiten en cijfers fairtrade

Ook dit jaar publiceert onderzoeksbureau GFK in samenwerking met NCDO een onderzoek naar het fairtrade koopgedrag van Nederlandse consumenten. Naar verwachting verschijnt het onderzoek in de week van 5 mei. Zodra het onderzoek online beschikbaar is delen we dit onderzoek natuurlijk met jullie.

7. Max Havelaar

Via social media gaat Max Havelaar veel aandacht besteden aan World Fair Trade Day en de acties die in die week bij de retailers lopen. Via Facebook kunnen consumenten meedoen met een fotowedstrijd.

8. Thuisafgehaald.nl

Via thuisafgehaald.nl kun je jouw fairtrade gerechten delen met buurtgenoten of een lekker maaltje bestellen bij iemand anders. Rondom World Fair Trade Day kun je makkelijk bekijken wie er bij jou in de buurt een gerecht met fairtrade ingrediënten klaarmaakte.

 

.