.

Nieuws in Veenendaal

Geslaagde Fairtrade actie bij Veenendaalse supermarkten

Dit bericht werd geplaatst op .

In het kader van de Fairtrade week 2018 deelde vrijwilligers van Veenendaal4Fair afgelopen vrijdag en zaterdag gratis Fairtrade producten uit. Afwisselend bij 6 verschillende supermarkten keken de teamleden van Veenendaal4Fair of iemand zojuist een Fairtrade product had ingekocht. Die mensen werden beloond met nog een gratis product als koffie, thee, suiker, bananen of een blik ananas.

Doel van de actie is, dat het kopen van Fairtrade producten in je supermarkt niet meer als een uitzondering gezien wordt. “Fairtrade is het nieuwe normaal” zo verwoordt Wim Bakker van Veenendaal4Fair het streven. “En er zijn veel meer Fairtrade producten dan alleen koffie, wat veel mensen nog denken. Veel producten zijn al in supermarkten te koop, dus het is vaak een kwestie van even goed kijken naar het keurmerk als Max Havelaar en niet automatisch kiezen”. Gelukkig kiezen al veel Veenendalers voor Fairtrade producten, want na twee dagen actie voeren had Veenendaal4Fair tientallen producten uitgedeeld.

Wie wat mocht uitkiezen kon het product ook doneren aan de Voedselbank. Samen met de niet uitgedeelde producten zal Veenendaal4Fair komende week de Voedselbank Veenendaal blij maken.

Fairtyrade Week 2018 - pers

Dit bericht werd geplaatst op .

Tijdens de actie in de Fairtrade week 2018 is door de lokale pers aandacht geschonken aan de actie bij de Veenendaalse supermarkten

https://www.rijnpost.nl/nieuws/algemeen/427590/fairtrade-aktie-bij-veenendaalse-supermarkten-

uitreiking titel Fairtrade Organisatie aan zorgorganisatie Reinaerde - regio Heuvelrug

Dit bericht werd geplaatst op .

Op donderdag 23 november 2017 is aan zorgorganisatie Reinaerde - regio Heuvelrug de titel FAIRTRADE ORGANISATIE uitgereikt. Namens de Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal is de uitreiking gedaan door wethouder Nermina Kundic van de gemeente Veenendaal.

Zorgorganisatie Reinaerde is in Veenendaal actief in onder meer het Activiteitencentrum aan de Duizend Roeden en de winkel de Bombardon aan de Achterkerkstraat.
De gemeente Veenendaal is in april 2016 Fairtrade gemeente geworden. Dit betekent dat er in deze gemeente voldoende initiatieven zijn om producten met het Fairtrade keurmerk te kopen of te gebruiken, zoals koffie, thee, rietsuiker, cacao of bananen. Met het kopen van Fairtrade producten worden boeren en producenten elders in de wereld in staat gesteld om een bestaan op te bouwen, er komt scholing in plaats van kinderarbeid en de arbeidsomstandigheden worden hierdoor verbeterd. Dat kan omdat vóóraf met die boeren en producenten prijsafspraken worden gemaakt, zodat altijd een goede, eerlijke prijs worden betaald.
Omdat Veenendaal de titel Fairtrade gemeente heeft, mag de Lokale Werkgroep initiatieven van bedrijven, restaurants, (maatschappelijke) organisaties , kerken en scholen waarderen met de uitreiking van de Fairtrade titel. De Lokale Werkgroep hoopt dat de titeluitreiking aan een grote zorgorganisatie een stimulans is voor anderen om ook de titel te gaan behalen. De Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal is verbonden aan de stichting Veenendaal4Fair. Voor meer informatie over de criteria mail naar info@veenendaal4fair.nl
In de beoordelingsrapportage van de Lokale Werkgroep is vermeld dat de organisatie op een goede wijze de inkoop van Fairtrade producten met het keurmerk Max Havelaar uitvoert. Een stimulerende werking is uitgegaan van de samenwerking met Wereldwinkel Veenendaal. In de visie van Reinaerde kunnen mensen met een beperking een hele goede rol vervullen om de organisatie eerlijk en duurzaam te maken. In het beeld naar buiten toe meer laten zien dat Reinaerde – regio Heuvelrug een Fairtrade organisatie is, is wel een aandachtspunt vindt de Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal.

Fair Connect Day - 16 november 2017 in Veenendaal

Dit bericht werd geplaatst op .

De Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal liet op 16 november 2017 ondernemers uit Veenendaal, bestuurders en personeel van de gemeente Veenendaal en deelnemers aan een high tea kennis maken met eerlijke, duurzame producten.

Voor deze gelegenheid werd het logo Fair Connect Day ontwerpen, een placemat en flyers met informatie en achtergronden over het belang van eerlijke producten voor een ontbijt, een lunch of een high tea.

uitreiking titel Fairtrade kerk

Dit bericht werd geplaatst op .

Aan de rk Salvatorkerk in Veenendaal is de titel Fairtrade kerk uitgereikt. Dit was de eerste titel aan een Veenendaalse organisatie

Op zaterdag 10 juni 2017 is aan de Salvatorkerk Veenendaal, deel uitmakend van de rk parochie zalige Titus Brandsma, de titel Fairtrade kerk uitgereikt. De uitreiking is namens de Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal door wethouder Nermina Kundic. gedaan. De Salvatorkerk is daarmee het eerste initiatief in Veenendaal dat wordt beloond met een titel.

Campagne Fairtrade gemeente Veenendaal

Dit bericht werd geplaatst op .

de gemeente Veenendaal heeft een prestatiebudget toegekend van 10.000 euro om de campagne mogelijk te maken en de titel te behalen

De gemeente Veenendaal heeft het initiatief genomen om de titel Fairtrade gemeente Veenendaal binnen te halen. Aan de Wereldwinkel Veenendaal is verzocht om een actieve voortrekkersrol te vervullen.

Na intensief overleg en met de aanbieding van het Campagneplan Fairtrade gemeente Veenendaal heeft het gemeentebestuur van Veenendaal het plan met een hoog ambitieniveau geaccordeerd en een budget beschikbaar gesteld. Bij de Veenendaalse ondernemers zal actie worden gevoerd om één van de pijlers van het campagneplan mogelijk te maken: een multifunctionele winkelruimte annex informatiecentrum (FAIR PLAZA VEENENDAAL).

Met de voorbereidingen om de uitvoeringsorganisatie in te richten is medio december 2014 een start gemaakt. Deze maand januari zal worden gebruikt om individuele gesprekken te voeren. Er hebben zich een 20-tal mensen gemeld. Uiteraard zijn nieuwe meldingen van harte welkom

Medio februari zal de website beschikbaar zijn voor meer informatie over de uit te voeren campagne.

bereikbaarheid campagneleider Wim Bakker
e-mail: wim.bakker732@gmail.com (tijdelijk)
mob. 06 25 42 06 81

.