.

Nieuws in Gooise Meren

Gemeente Bussum krijgt titel Fairtrade Gemeente

Dit bericht werd geplaatst op .

Op dinsdag 6 oktober is bekend geworden dat de jury van de landelijke Fairtrade Gemeente Campagne, onder voorzitterschap van Jacobine Geel, heeft beslist dat Bussum de titel Fairtrade Gemeente krijgt.

De titel Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente zowel winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners als de lokale overheid fairtrade een warm hart toe dragen. En dat zij bijdragen aan meer eerlijke handel.

Waarom fairtrade
De Fairtrade Gemeente campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, zijn boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving. De Fairtrade Gemeente campagne is een wereldwijde campagne.

Fairtrade in Bussum
De Werkgroep Fairtrade gemeente Bussum zet zich al enkele jaren in om de titel te behalen en te voldoen aan alle criteria. De werkgroep is dan ook verheugd dat de titel behaald is. In Bussum zijn in totaal 36 bedrijven, winkels en horeca fairtrade. Dat betekent dat zij fairtrade producten verkopen en/of gebruiken in de catering. Fairtrade is niet nieuw voor Bussum. In 2013 is de OBS Koningin Emmaschool aan de Fortlaan Fairtradeschool geworden. En sinds 2013 heeft Bussum een EerlijkWinkelroute waar onder andere winkels die fairtrade producten verkopen aangesloten zijn. De werkgroep heeft als ambitie om in 2016 een lesprogramma over fairtrade aan het basisonderwijs aan te bieden. Daarnaast wil de werkgroep binnen de nieuwe gemeente Gooise Meren fairtrade verder uitbouwen.

Uitreiking van de titel
De werkgroep organiseert in de landelijke Fairtrade week van 24 oktober tot en met 1 november een feestelijk moment waarop een vertegenwoordiger van de landelijke jury de titel officieel zal overhandigen. Meer informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk.

Werkgroep Fairtrade Bussum organiseert inspiratiemiddag op 2 april

Dit bericht werd geplaatst op .

'Aan de slag met Fairtrade’ voor basisonderwijs en buitenschoolse opvang. De werkgroep Fairtrade Bussum, Wereldwinkel Bussum, stichting Omgevingseducatie en de Koningin Emma school hebben de handen ineen geslagen om fairtrade onder de aandacht te brengen bij basisscholen.

Onder de titel 'aan de slag met fairtrade' organiseren de samenwerkende partijen op woensdag 2 april een inspiratiemiddag voor leerkrachten en betrokken ouders van basisscholen en medewerkers van de buitenschoolse opvang. De middag vindt plaats bij de Koningin Emma School, Fortlaan 9 Bussum en duurt van 14.15 - 16.15 uur. Op het programma staan onder meer workshops, een fair tea en korte presentaties van ervaringsdeskundigen. Opgeven kan via fairtradebussum@gmail.com. Het programma is te zien op www.nmegooivechtstreek.nl

De werkgroep Fairtrade Bussum bestaat sinds november 2013. De inspiratiemiddag is de eerste activiteit van de werkgroep. De werkgroep ijvert voor een betere bekendheid met eerlijke handel en fairtrade producten en onderneemt initiatieven om organisaties te betrekken bij het thema. De gemeente Bussum is Millennium gemeente en ondersteunt de activiteit van de werkgroep fairtrade Bussum.
In de werkgroep zitten Caroline Bloem - Wereldwinkel Bussum, Elske Goedhart - ouder Koningin Emma School, Petra Olgers en Andrea Bartosova - Eerlijk Winkelen Bussum en Gerard Verweij -gemeente Bussum.

Koningin Emmaschool wordt Fairtrade School

Dit bericht werd geplaatst op .

Woensdagochtend 13 november ontvangt directeur Inger Bonhof uit handen van wethouder Boekhoff het bord met daarop 'Fairtrade School'. Het bezoek van twee Fairtrade boerinnen uit Latijns-Amerika maakt de ochtend nog feestelijker.

Twee Fairtrade boerinnen uit Latijns-Amerika brengen samen met een vertegenwoordiger van Stichting Max Havelaar op woensdagmorgen 13 november een bezoek aan de Koningin Emmaschool in Bussum. Diosa Oliveros produceert bananen in Colombia en Maira Manzanares geeft als koffieboerin leiding aan een coöperatie van koffietelers in Honduras. Zij gaan met de leerlingen van groepen 7 en 8 van de Koningin Emmaschool in gesprek over de herkomst van de bananen en koffie bij ons in de supermarkt. Daarna reikt wethouder Gerard Boekhoff van de gemeente Bussum het Fairtrade bord over aan Inger Bonhof, directeur van de Koningin Emma school. Hiermee krijgt de school officieel de status Fairtrade school. De komende jaren wil de school contact houden met bananenboerin Diosa Oliveros. Voor Schting Max Havelaar vormt de ontmoeting onderdeel van een speciaal jaar. Vijfentwintig jaar geleden werd het eerste pak eerlijk verhandelde koffie in ontvangst genomen door Prins Claus.
Tijd: 9-11 uur
Locatie: Koningin Emmaschool, Bussum. Locatie Fortlaan.

.