.

Agenda in Gooise Meren

Fair bezig: interne campagne gemeentehuis

.

Van 25 oktober tot en met 4 november 2012 is de landelijke ‘Fairtrade week’. Tijdens deze week wordt door het hele land aandacht gevraagd voor fairtrade producten. Ook in het gemeentehuis van Bussum doen wij hieraan mee. Dinsdag 30 oktober catert de kantine een aantal fairtrade producten (o.a. fruitsalade) en liggen er ’s middags fairtrade muffins bij de koffieautomaten en in de kantine van de Huizerweg. Bij de muffins ligt ook informatie over fairtrade en er liggen kleine roze fairtrade pakketjes met producten. Deze kun je meenemen, zo lang de voorrad strekt!

Werkgroep Fairtrade op lentemarkt

.

Op zaterdag 14 juni was de eerste Lentemarkt van de Bussumse Groenteclub. Veel leden van de groenteclub, maar ook heel veel mensen “van buitenaf” kwamen er op af. Heerlijk weer, mooie kramen, prachtige spullen, heerlijke hapjes, muziek, onze dorpsdichter, yogales, kramen waar talenten tot hun recht kwamen, het was er allemaal en iedereen genoot er van.
De werkgroep deelde een kraam met de Bussumse Milieuraad.

Werkgroep Fairtrade op streekmarkt Tafel4

.

Stichting Tafel4 organiseert 4x per jaar in Bussum een streekmarkt. Op deze markten is aandacht voor duurzame consumentenproducten uit de regio. De werkgroep Fairtrade van Bussum was op 10 mei op de eerste markt van het jaar aanwezig met een kraam. De leden van de groep gingen in gesprek met Bussumers naar aanleiding van de vraag waar zij duurzame producten kopen (als zij die al kopen), of waar duurzame producten te krijgen zijn. Om vervolgens aandacht te vragen voor Fairtrade.

Filmavond over Landjepik en eerlijke chocolade

.

Eerlijke en oneerlijke handel centraal in vierde film & debatavond Milieuraad

Op woensdag 14 mei organiseerde Milieuraad Bussum in samenwerking met het Filmhuis Bussum een filmavond om fairtrade dichterbij te brengen.

Er werden twee films vertoond: “When elephants dance the grass gets beaten” en “Nothing like chocolate“. “When elephants dance the grass gets beaten” is een korte film van Jan van den Berg waarin landroof centraal staat. In “Nothing like chocolate” staat fairtrade chocolade letterlijk en figuurlijk centraal. De film vertelt het verhaal van Mott Green, oprichter van de eerste tree-to-bar company ter wereld op Grenada in de Caraïben. De boeren zijn mede-eigenaar van de fabriek en alle medewerkers verdienen hetzelfde salaris. De Grenada Chocolate Company draait volledig op zonne-energie. Het vervoer naar Europa met het enige transatlantische transport-zeilschip, de Tres Hombres, is zelfs volledig CO2 neutraal.

Na de films is onder leiding van Vroege Vogels verslaggever Henny Radstaak nagepraat en geproeft met regisseur Jan van den Berg en fairtrade deskundigen van onder mee de Wereldwinkel Bussum.

(H)eerlijk duurt het langst

.

Basisschool de Hoeksteen organiseerde in de week van 9 maart het schoolproject: 'Een Betere Wereld'.

De school wil de kinderen informeren over de wereld om hen heen; dichtbij en ver weg. Dit door ze bewust te laten worden van hun omgeving en hoe je met elkaar ervoor kunt zorgen dat de wereld schoon, leefbaar en mooi blijft voor iedereen.

Voor groep 4 t/m 6 is het thema fairtrade oftewel eerlijke handel gekozen. Kinderen kregen informatie en lessen over dit thema en hebben met gebruikte spullen fairtrade producten gemaakt. Op 20 maart is afgesloten met de voorstelling (H)eerlijk duurt het langst van Pro-Phaitos. In de voorstelling “(H)eerlijk duurt het langst” gaat het over de keuzes die je maakt wanneer het om eerlijkheid gaat. De kinderen kunnen kiezen tussen twee uitersten: Een zakenman uit Nederland en de mevrouw met een bananenplantage in een warm land. Beide hebben ze een eigen bedrijfje, maar wie van de twee is het eerlijkst over arbeidomstandigheden en geld? De zakenman bulkt van het geld en de goede manieren, maar wat gebeurd er eigenlijk met de mevrouw? Wie van de twee kun je vertrouwen en wie niet?

Fairtrade werkgroep aanwezig bij feest 20 jaar Wereldwinkel Bussum

.

Zaterdag 3 oktober vierde de Wereldwinkel Bussum haar 20 jarig bestaan op de huidige locatie aan het Julianaplein. De Fairtrade werkgroep Bussum was aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over eerlijke handel en waar fairtrade producten gekocht kunnen worden. Hiervoor was speciaal bord gemaakt met alle locaties van fairtrade winkels, horeca en bedrijven/organisaties.

Foto: Andrea Bartosova

Werkgroep op Biomarkt in Bussum

.

De werkgroep was aanwezig op de Bio markt van Le Perron. samen met een aantal andere organisaties (waar onder de wereldwinkel) is er dan aandacht voor eerlijke producten en handel.

Praat mee over Fairtrade rozen

.

In samenwerking met Soupurb is een avond georganiseerd over eerlijke rozen naar aanleiding van de documentaire van Zembla.

Eigen website en facebook

.

Sinds het najaar van 2016 hebben wij als werkgroep een eigen website en facebook pagina
www.fairtradegooisemeren.nl
www.facebook.com/fairtradegooisemeren

Voor deze communicatie uitingen is een eigen logo/beeldmerk ontworpen.

Tegenlicht Meetup Bussum #2 de eerlijke onderneming

.

In samenwerking met Soupurb is n.a.v. de uitzending over de Fairphone een avond georganiseerd over eerlijk ondernemen en de lessen die van de productie van de Fairphone geleerd kunnen worden.

Daarna konden kregen Fairtrade-ondernemers het podium om hun idee te pitchen waarmee ze Fairtrade onder de aandacht willen krijgen van een groter publiek. De winnaars worden uitgelicht in de lokale media tijdens de Fairtrade week.

Fairtradeweek najaar 2016

.

In de Fairtradeweek van 29 oktober tot en met 6 november 2016 is met verschillende activiteiten aandacht gevraagd voor fairtrade: verkiezing van fairtrade ondernemer van het jaar, film silent land, educatie over fairtrade in het onderwijs

Fairtadeweek voorjaar 2017

.

In de fairtradeweek van 6 tot en met 14 mei 2017 zijn diverse activiteiten georganiseerd, gefaciliteerd: educatie over fairtrade in het basisonderwijs, een duurzaamheidcafe over Waarom fairtrade? en de werkgroep was aanwezig bij de heropening van de vernieuwde Wereldwinkel in Bussum. Op de bijbehorende markt werd fairtrade onderde aandacht gebracht met een chocoladeproeverij.

Coffee Challenge

.

Tijdens de Fairtradeweek van mei 2017 heeft de werkgroep fairtrade ondernemers opgeroepen om deel te nemen aan de Coffee Challenge. De start van de challenge was 's morgens met een ontbijtje waar de wethouder Gerben Struik met de lokale ondernemers en de werkgroep Fairtrade Gooise Meren al 25 kopjes fairtrade koffie dronken.

Uitreiking titel fairtrade gemeente tijdens duurzaamheidcafe

.

In Gooise meren wordt maandelijks een Duurzaamheidcafé georganiseerd over een thema uit de lokale beweging samen Sneller Duurzaam. De werkgroep heeft gebruik gemaakt van dit café om de titel uit te reiken. Het thema van Voedsel. De titel werd uitgereikt door Jos Harmsen.

Informeren ambtenaren en bestuur Gooise meren

.

In de organisatie van gemeente Gooise Meren zijn ambtenaren en bestuurders, raadsleden geinformeerd over de titel Fairtrade gemeente. Voor de ambtenaren was er een kleine verrassing in de vorm van een fairtrade chocolaatje, de bestuurders/raadsleden kregen daar nog een klein kaartje bij. Kaartje is bijgevoegd.

Diverse posters film in Filmhuis

.

Diverse posters zijn in Gooise Meren opgehangen en verspreidt om aandacht te vragen / bezoekers te werven voor de film Machines in het Filmhuis Bussum. Deze film is door de werkgroep naar Gooise Meren gehaald om aandacht te vragen voor fair fashion en de ft week af te trappen

Film Machines in Filmhuis Bussum

.

In het Filmhuis te Bussum heeft de werkgroep in samenwerking met het Filmhuis de film Machines vertoond. Deze film gaat in op de arbeidsomstandigheden in de kledingverfindustire in India.
Na afloop van de film was er een gedachtewisseling met aanwezigen, waaronder enkele eigenaren/medewerkers van winkels die in de 'kleding' zitten. Daarna een borrel met ontmoeting.

Fairfashion markt

.

Beste allemaal,

Heel leuk dat jullie enthousiast zijn om deel te nemen aan de Fair Fashion markt a.s. zaterdag. De weersvooruitzichten zijn goed!

Onderstaand nog even de puntjes op de i wat betreft de organisatie van de markt:
• Opbouw van de marktkramen kan vanaf 10.00 uur. De markt start om 11.00 uur.
• Graag iedereen aanwezig om 10 uur. Als je mee wil denken over de indeling van de markt/kramen, zorg dan dat je er om 9.30 uur bent.
• Afmeting van de kraam: 1.10 diep x 2.00 uur breed
• Tip: zorg dat je duidelijk herkenbaar bent als winkel of organisatie!
• We willen de kramen over het Julianaplein verspreiden: Voorstel
- Bij Wereldwinkel: Wereldwinkel, 2 mothers, Tasjesteam en Inspiratiekraam
- Bij Yellowbirds: Yellowbirds, Kidskast, Xchange, Hempie
• De markt duurt tot 15.00 uur. Graag zelf je kraam afbouwen, dan kan ie weer opgehaald worden.
• Communicatie: Wij posten via Facebook (Fairtrade Gooise meren). Kunnen jullie zelf ook actief via Facebook communiceren over de markt? Delen en liken in je eigen netwerk.

Deelnemersoverzicht (definitief 8 deelnemers /9 kramen)
• Wereldwinkel
• Kidskast inc. partytent
• Xchange (2 kramen) – inclusief kleurstyliste
• Hempie
• 2mothers
• Tasjesteam
• Yellow Birds
• Inspiratiekraam met artikelen van diverse winkeliers
• Kraam met eten (zijn we nog mee bezig)
• Le Perron (nog niet zeker)

Heb je nog vragen, laat het me weten!

Hartelijke groet,

Namens team Fairtrade Gooise Meren
Odette Pieterse

.