.

Het gemeentebestuur in De Fryske Marren

Fairtrade in De Fryske Marren

In De Fryske Marren kun je op steeds meer plekken kiezen voor fairtrade producten, ofwel producten die zijn ingekocht onder eerlijke handelsvoorwaarden. Dit is grotendeels te danken aan de inzet van de werkgroep Fairtrade Gemeente De Fryske Marren, die wij als gemeente ondersteunen. Deze lokale werkgroep, bestaande uit inwoners, zet zich in om de titel 'Fairtrade Gemeente' te behalen.

Werkgroep Fairtrade

Met een campagne probeert de werkgroep onder andere winkels, bedrijven, organisaties en scholen te bevorderen om fairtrade producten te gebruiken en/of verkopen. Bij voldoende gecertificeerde organisaties krijgen wij de eervolle titel 'Fairtrade Gemeente'. Intussen zijn er al 78 gemeenten in Nederland, waarvan 11 in Friesland, die de titel hebben behaald.

Titel Fairtrade Gemeente

De titel Fairtrade Gemeente houdt in dat binnen de gemeente horeca, bedrijven, organisaties, winkels, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om de titel te krijgen, werkt de lokale gemeenschap (werkgroep) aan zes campagnecriteria die streven naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten. Vervolgens toetst een onafhankelijke jury of de gemeente voldoet aan deze criteria en zich dus een Fairtrade Gemeente mag noemen.

Wat betekent Fairtrade?

Fairtrade betekent eerlijke handel. Boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden krijgen voor fairtrade een eerlijke prijs. Zo kunnen ze hun levensomstandigheden verbeteren en bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, familie en omgeving. Kinderarbeid is niet toegestaan. Ook worden er duurzaamheidseisen aan fairtrade producten gesteld.

Wat doet de gemeente?

Als gemeente hechten we waarde aan duurzaamheid en willen we ondernemers en maatschappelijke partijen binnen de gemeente inspireren en faciliteren naar een duurzaam 2030. Als gemeente ondersteunen we dit initiatief als onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid. Daarom hebben we fairtrade opgenomen in het beleid en kopen we fairtrade in. Daarnaast ondersteunen we de werkgroep op verschillende manieren, waaronder met vergaderruimte en communicatiemiddelen.

Wat doet de werkgroep?

De vrijwilligers van de werkgroep bezoeken winkels, maatschappelijke organisaties, bedrijven en restaurants om te vragen of zij fairtrade producten gebruiken of willen gaan gebruiken. Bedrijven krijgen een Fairtrade Certificaat wanneer zij een bepaald aantal fairtrade producten gebruiken of verkopen. Als er in gemeente De Fryske Marren voldoende bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn die voldoen aan de criteria van de landelijke organisatie 'Fairtradegemeenten', dan kan de werkgroep de titel van Fairtrade Gemeente aanvragen.

Wat kunt u als bedrijf of organisatie doen om Fairtrade te worden?

Wilt u als bedrijf of organisatie in aanmerking komen voor het Fairtrade certificaat, dan moet u een bepaald aantal producten met FT keurmerk gebruiken of verkopen.

.