.

Nieuws in Bodegraven-Reeuwijk

Wat kost een banaan

Dit bericht werd geplaatst op .

Dit is een voorbeeld van de wekelijkse column die op de gemeente pagina's van twee huis-aan-huis bladen is opgenomen. Soms een recept, soms een weetje, soms nieuws van de werkgroep.

De werkelijke voetafdruk van een banaan
Bananen zijn in elke supermarkt te koop. Fairtrade bananen in de meeste winkels ook. Wat is het verschil?
Een onderzoek is uitgevoerd in de vier landen met de meeste bananenteelt: Ecuador, Colombia, Peru en Dominicaanse Republiek. Het is berekend dat de fairtrade banaan 3,65 dollar kost per doos van ruim 18 kilogram. Conventioneel geteelde bananen hebben per doos een kostprijs van 6,70 dollar. Dat zijn niet de prijzen die u in de supermarkt betaalt. U wentelt dus kosten af op de producenten, de arbeiders en hun omgeving.

Welke kosten worden niet doorberekend?
De verborgen of externe kosten zijn maatschappelijke kosten als CO2 uitstoot, vervuiling, land- en waterverbruik en de uitputting van grondstoffen. Sociale kosten zijn onderbetaling, uitbuiting, gebrek aan sociale zekerheid van de arbeiders en gezondheidsschade. Voor de Max Havelaar bananen wordt met name op de sociale factoren veel minder schade veroorzaakt. De verschillen voor de externe milieukosten zijn minder groot. Daar valt nog meer winst te halen. Toch is het verschil reden voor u om te kiezen voor de fairtrade banaan, een eerlijker deal.
Heeft u vragen of wilt u meedoen? Neem dan contact op via fairtradebodegravenreeuwijk@outlook.com of via de website. Like vooral onze facebookpagina fairtrade gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Watersnip eerste bedrijf met fairtrade erkenning

Dit bericht werd geplaatst op .

Watersnip in Reeuwijk heeft een groepsaccommodatie aan het water, De Rokende Turf. Zij zetten zich niet alleen voor fairtrade in maar lokale producten verdienen een eerlijke prijs. Op 29 Juni onthulden zij als eerste bedrijf in Bodegraven-Reeuwijk het bord met Fairtrade bedrijf, samen met de wethouder Kees Oskam en raadslid Lisbeth Hertogh.

Lisette van der Eijk, pr- en communicatiemedewerker bij Watersnip: “Watersnip wil een bijdrage leveren aan een duurzame productie van voedsel en aan volwaardig inkomen voor mensen in de derde wereld. Wanneer hun basis goed is, kunnen zij namelijk beter zorgdragen voor hun leefomgeving. Dit is weer van belang voor het ecosysteem. Ook aan goed onderwijs voor kinderen van boeren in productiefabrieken van bijvoorbeeld chocolade. Daarnaast willen wij ook aandacht vragen voor producten in Nederland en onze eigen omgeving.
Een eerlijke prijs voor melk met het EKO keurmerk draagt ook bij tot het vergroten van de kwaliteit van onze eigen omgeving. Wanneer agra riërs een eerlijke prijs krijgen voor hun melk kunnen zij ook meer zorg dragen aan de natuur. Dit komt dan ook ten goede aan bijvoorbeeld de weidevogels.” Watersnip exploiteert de groepsaccommodatie De Rokende Turf. Bezoekers van die accommodatie worden ook gestimuleerd om fairtradeproducten te gebruiken. “Tijdens onze vaartochten en vergaderingen schenken wij al fair trade koffie en thee, maar nu communiceren we dat al voor de definitieve boeking. Wanneer de vergaderruimte op basis van zelfverzorging wordt verhuurd bieden wij een fairtrade koffie- en thee pakket aan om onze gasten te stimuleren om deze producten te gebruiken.”

Valentijns Proeverij

Dit bericht werd geplaatst op .

Een Valentijns Proeverij van fairtrade producten

Op 14 februari organiseerde de werkgroep Bodegraven-Reeuwijk een proeverij in De Rokende Turf in Reeuwijk. Werkgroep Fairtrade en Watersnip verwennen u met smakelijke fairtrade producten. Proef de verschillen.
Een korte introductie over "Wat is fairtrade, Waarom Fairtrade en Wat te doen om Fairtrade gemeente te worden" wordt vooral verbeeld mbv de Klokhuisfilm over fairtrade. Iedereen is welkom , maar aanmelding is gewenst.

Start campagne voor een Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 14 mei 2016 om 11.00 uur wordt het startschot gegeven voor de campagne om Bodegraven-Reeuwijk Fairtrade Gemeente te maken.

In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, ondernemers, winkeliers en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel. De ambassadeurs van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk, wethouder Kees Oskam en supermarktondernemer Jim Koster, geven het startschot en installeren Esther van den Bor als voorzitter van de werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk.

Datum 14 mei 2016
Tijd 11.00-12.00 uur
Locatie Restaurant Délifrance Reeuwijk, Miereakker 6 in Reeuwijk-Brug

U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en vragen te stellen aan de ambassadeurs.

.