Terugblik inspiratiebijeenkomst

14 December 2018 vond de inspiratiebijeenkomst voor Fairtrade Gemeenten plaats. Ruim 80 fairtraders uit het hele land reisden af naar de De Gelderlandfabriek in Culemborg.

Op het programma stond onder andere de invulling van de jaarlijkse bijdrage. Er is gekozen voor een dienstenpakket. Er werd positief gereageerd op het dienstenpakket. De aanwezigen zijn in groepjes uiteen gegaan om een tip en een top op het dienstenpakket te geven. Deze tips en tops worden meegenomen en het definitieve dienstenpakket zal begin 2019 worden gedeeld met de kernteams. Facturen zullen in maart 2019 worden verstuurd.

Hoogtepunt van de middag was het uitreiken van de Fairtrade Actie Award 2018. Boxmeer, Weststellingwerf en Wassenaar waren genomineerd en mochten ieder in 5 minuten het publiek voor zich winnen. Met een meerderheid aan stemmen is Weststellingwerf als winnaar uit de bus gekomen. Een mooie activiteit waarin een lokale bekende kok samen met scholieren fairtrade afhaalmaaltijden kookten en verkochten. Meer dan 200 maaltijden zijn er bij de foodtruck afgehaald! De award en de Fairtrade Gemeente vlag waren voor Weststellingwerf, maar het applaus en de felicitaties waren zeker ook voor Boxmeer en Wassenaar.

Presentatie Weststellingwerf, de winnaar (!) fairtrade afhaalmaaltijden
Presentatie Wassenaar, Fairtrade Proeverij, langs horecagelegenheden
Presentatie Boxmeer, Fairtrade Plein en lokale deelnemers in het zonnetje
Algemene presentatie Fairtrade Actie Award

Het was een supermiddag met veel inspirerende sprekers en mooie ontmoetingen. Veel bekende fairtraders maar ook weer nieuwe gezichten. Fijn om te zien dat de campagne zo in ontwikkeling is. Tijdens de meet & greet met de sprekers tijdens de borrel was het ook gezellig druk. Er werden veel tips en ideeën uitgewisseld en iedereen is geïnspireerd huiswaarts gegaan.

Kon je niet aanwezig zijn? Of wil je de presentaties nog eens nalezen?

Hieronder een overzicht van presentaties van de sprekers en nuttige documenten:

FTG flyer over verschillen in de keurmerken
Presentatie Max Havelaar over de koffiecrisis
Presentatie Peter D’Angremond over jaarlijkse bijdrage
Concept dienstenpakket miv 2019
Presentatie Jos Heuer over toekomst FTG

Presentatie Maartje Aarts FTG Oss over Global Goals en FTG
Presentatie Young & Fair over hun missie en onze samenwerking
Presentatie Peter van Dam Wereldverbeteraars over de geschiedenis van fairtrade

Om een indruk te krijgen van de middag hieronder een aantal mooie foto’s.

Tot slot delen we graag de film What if over wat als we allemaal onze verantwoordelijk nemen en de wereld voor iedereen leefbaar maken? Dát is onze gezamenlijke missie en daar gaan we ons ook in 2019 voor inzetten. Een eerlijke wereld voor iedereen. Dank voor jullie inzet voor fairtrade en de campagne, samen maken we het verschil! Mogen we ook in 2019 weer op jullie rekenen?

Voor nu hele fijne en faire feestdagen en graag tot in het nieuwe jaar 2019!