Met de groetjes van onze Belgische buren!

Fairtrade Gemeente België doet een oproep aan alle Fairtrade Gemeenten (in wording) van Nederland om mee te doen aan de actie “Faire Groetjes”. Stuur een leuke foto en in één korte zin een omschrijving van een succesvolle, leuke of gezellige activiteit en stuur deze op naar noordzuid@turnhout.be. Begin oktober ontvang je dan als deelnemende gemeente een stapeltje ansichtkaarten met fairtrade activiteiten van over de hele wereld. Wil je ook faire groetjes ontvangen? Meedoen kan nog tot 15 augustus, dus wees er snel bij!

Hieronder de oproep van onze Belgische collega’s:

Beste Fairtrade Gemeenten,

In 2016 lanceerde het Trade for Development Centre het idee om van België het Land van de Fair Trade te maken tegen 2020. We willen dat Belgen fair trade kennen, kopen, proeven, ruiken, ademen… kortom dat fair trade in ons Belgische DNA zit.

Graag werken de 4 gemeenten van Stadsregio Turnhout (Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar) hieraan mee en doen zij beroep op alle Fair Trade Gemeenten wereldwijd om mee te doen aan een actie, met als doel Fair Trade Gemeenten in contact te brengen met elkaar en elkaar te inspireren. In de hoop op deze manier ook de inwoners van gemeenten wereldwijd aan te zetten tot eerlijke aankopen!

We gaan postkaarten sturen met “fair groetjes”. Iedere deelnemende Fair Trade Gemeente, waar ook ter wereld, kan dus groetjes ontvangen van inwoners uit de regio Turnhout.

Wil u graag deelnemen als actieve Fair Trade Gemeente? Want zonder uw deelname kan het project uiteraard niet slagen! We vragen u dan om volgende 3 zaken aan ons te bezorgen:

· bezorg ons een leuke foto (digitaal, liefst voldoende hoge resolutie) van een typisch fair trade beeld uit uw gemeente. Dat kan een foto van een vrijwilligersgroep zijn, van een wereldwinkel, van een award die jullie misschien uitdelen aan lokale fair trade partners, … kortom iets waarop fair trade zichtbaar is. Deze foto laten we dan op een unieke postkaart voor uw gemeente drukken (dus elke deelnemende gemeente krijgt een eigen postkaart)
· op de achterkant plaatsen we een leuk idee van uw gemeente om rond fair trade te doen bv. “wij organiseren elk jaar een fair trade kroegentocht” (heel kort dus).
· En graag ook de gegevens van de contactpersoon (ambtenaar of vrijwilliger) die het fair trade verhaal trekt in de gemeente (bij voorkeur een mailadres)

Inwoners uit Turnhout en omstreken kunnen dan vanaf 4 oktober 2017 een postkaart kiezen uit alle inzendingen (we gaan hiervoor op verschillende locaties/tijdstippen in de gemeenten staan met een ludieke actiestand) en kunnen dan “eerlijke groetjes” versturen naar die gemeente die op de postkaart staat. Inwoners kunnen eventueel op de postkaart de gemeente succes wensen, een idee toesturen, een vraag stellen, … of kortweg lieve groetjes sturen. Het leuke aan de actie is dat burgers zo weten dat er wereldwijd in heel wat landen/gemeenten rond eerlijke handel wordt gewerkt, en door contactgegevens en ideeën uit te wisselen, kunnen we Fair Trade Gemeenten met elkaar in contact brengen.
Alle deelnemende Fair Trade Gemeenten krijgen van ons een blanco bundeltje postkaarten van de andere deelnemende Fair Trade Gemeenten, zodat u als deelnemer ook de contacten en ideeën ontvangt.

Indien u als gemeente wil deelnemen, ontvangen wij 1.) de foto, 2.) een inspirerend idee en 3.) contactgegevens graag vóór 15 augustus 2017! U kan dit bezorgen via noordzuid@turnhout.be

Alvast heel erg bedankt voor jullie medewerking!

Vriendelijke groeten, en fijne vakantie!

Leen Van den Putte
i.o.v. de 4 gemeenten en fair trade trekkersgroepen van Stadsregio Turnhout