2,5 miljoen Nederlanders wonen in een Fairtrade Gemeente

Vrijdag 14 december – Rotterdam sinds vandaag grootste Fairtrade Gemeente van Nederland

Steeds meer gemeenten in Nederland gaan voor de titel Fairtrade Gemeente. Vanmiddag ontving een trots Rotterdam de titel uit handen van Fairtrade Gemeente juryvoorzitter Jacobine Geel. Rotterdam is daarmee in één klap de grootste Fairtrade Gemeente in Nederland, totaal wonen er nu 2,5 miljoen Nederlanders in een Fairtrade Gemeente. In Fairtrade Gemeenten werken inwoners, winkels, bedrijven, lokale overheden en andere organisaties samen om ervoor te zorgen dat er lokaal meer fairtrade producten verkocht en gebruikt worden. De lokale samenleving levert op die manier een belangrijke bijdrage aan duurzame armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Over Fairtrade Gemeente

Naast 27 Fairtrade Gemeenten zoals Utrecht, Eindhoven, Groningen, Arnhem en Dordrecht kent Nederland nog ruim 50 actieve gemeenten die bezig zijn de titel te behalen. De titel Fairtrade Gemeente is een beloning voor alle inspanningen die de lokale gemeenschap verricht om fairtrade op de kaart te zetten. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantoont dat zij aan zes campagnecriteria voldoet. In de Fairtrade Gemeenten doen 1600 bedrijven en organisaties mee met de campagne. Zij gebruiken of verkopen allemaal fairtrade producten op de werkvloer. Wereldwijd zijn er inmiddels 1152 Fairtrade Towns die zich allemaal inzetten voor eerlijke handel.

Rotterdam

Tal van mensen en organisaties in Rotterdam werken samen om te stimuleren dat er meer fairtrade producten worden gebruikt. Met succes, want zij hebben ruim honderd winkels, maatschappelijke organisaties en bedrijven in Rotterdam weten te enthousiasmeren om mee te doen aan de campagne. Wethouder Alexandra van Huffelen van Rotterdam zegt hierover het volgende: “Ik ben trots op de titel Fairtrade Gemeente. Deze titel is een bekroning op de samenwerking met partners in de stad. Als duurzame wereldhavenstad hebben wij een rijk bedrijfsleven en is er een grote potentie om te groeien op fairtrade-gebied.” Juryvoorzitter Jacobine Geel roept andere gemeenten op het voorbeeld van Rotterdam te volgen. “2,5 miljoen mensen die in een Fairtrade Gemeente wonen is geweldig, maar dit kan nog veel meer worden. Elke gemeente zou zich hard moeten maken voor eerlijke handel, dichtbij en ver weg. Want wie wil er nu niet in een eerlijke gemeente wonen?”

Over fairtrade

Fairtrade producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen om zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst. De afgelopen jaren nam het gebruik van fairtrade in Nederland sterk toe. Het assortiment fairtrade gecertificeerde producten is veelomvattend en overal verkrijgbaar.
De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door ICCO, de Nationale Postcode Loterij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Noot voor de pers, niet voor publicatie

Contactpersoon landelijke Fairtrade Gemeente campagne: Suze van den Bosch, tel +31 (0)6 51 52 80 91 of svdbosch@fairtradegemeenten.nl
Meer informatie via: www.fairtradegemeenten.nl
Download persfoto in hoge resolutie Publicatie van persfoto enkel met naamsvermelding van ANPinOpdracht